Софийската градска художествена галерия откривd утре в 18 ч. изложбата

...
 Софийската градска художествена галерия откривd утре в 18 ч. изложбата
Коментари Харесай

СГХГ между традицията и модернизма

 Софийската градска художествена изложба откривd на следващия ден в 18 ч. изложбата „ Между традицията и модернизма. Образи на родното в българското изкуство от 20-те години на ХХ век “. Експозицията, отдадена на председателството на страната ни на Съвета на Европа, ще може да бъде прегледана до 5 август.
За българското изкуство годините на това десетилетие са време на деен и разнолик живописен живот, който значително се модернизира. Сбирката сплотява творби, които демонстрират другите направления на развиване на този развой, като в същото време отразява продължението на традициите от предходните десетилетия в младото българско изобразително изкуство. Във фокуса е търсенето на национална еднаквост и построяването на облици, въплъщаващи тази концепция. Обособени са четири обособени тематични линии, които ясно могат да се проследят през интервала: тълкования, въодушевени от приказно-поетичния фолклор, от християнството и християнското завещание, от националните обреди и обичаите и от българското село. Специално място е отделено на печатната графична продукция, а експонати на приложното изкуство допълват визията за артистичните търсения от епохата.

Изложбата показва произведения на знакови за българското изкуство създатели: Иван Милев, Владимир Димитров-Майстора, Сирак Скитник, Иван Пенков, Николай Райнов, Пенчо Георгиев, Иван Лазаров, Никола Кожухаров, Борис Денев, Георги Машев и други Произведенията са от фонда на СГХГ, на Националната изложба, на Регионалния исторически музей – София, Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към Българска академия на науките, Държавна организация „ Архиви ”, Националната художествена академия, Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий ”, Съюза на българските художници, Градската художествена изложба в Пловдив, художествените галерии в Стара Загора, Казанлък, Кюстендил, Пазарджик, Сливен, Шумен, Русе, Историческия музей в Самоков, районните исторически музеи в Добрич и Враца, както и от частни сбирки.

Куратори на изложбата са шефът на СГХГ Аделина Филева, Станислава Николова и Любен Домозетски. Консултант към плана е Татяна Димитрова, а художник – Надежда Олег Ляхова.
 Иван Милев, „ Крали Марко “, 1926 година Темпера, хартия. Иван Милев, „ Крали Марко “, 1926 година Темпера, хартия.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР